Archive for Term: Switchevi

SWITCHEVI

Switchevi (preklopnici) služe za spajanje više uređaja u jednu mrežu. U sustavima za videonadzor upotrebljavaju se mrežni i PoE switchevi.

Mrežni switch

Mrežni switch omogućava spajanje više uređaja putem mrežnih porteva, odnosno RJ45 porteva na jednu mrežu. Switchevi upravljaju protokom podataka između uređaja spojenih u mrežu.

Jedan mrežni switch koji se koristi u nadzornim sustavima obično sadrži 5 do 8 porteva, no postoje i oni s više i manje porteva. Važno je odabrati switch s odgovarajućim brojem portova ovisno o tome koliko uređaja želite povezati putem switcha u jednu mrežu.

Mrežni switchevi su jednostavni su korištenje i omogućavaju plug & play način rada.

PoE switch

Za razliku od mrežnih switcheva, PoE (Power over Ethernet) switchevi putem mrežnih kanela omogućavaju i prijenos električne energije, a ne samo podataka.

Ovo je posebno korisna opcija za nadzorne kamere koje imaju mogućnost napajanja električnim energijom na taj način. Kod takvih kamera je uvijek istaknuto da podržavaju PoE.

Primjerice, digitalna sigurnosna kamera normalno zahtijeva dva povezivanja kada se instalira:
– Mrežna (network) veza, kako bi se moglo komunicirati s opremom za snimanje (snimačem) i prikazivanjem videa.
– Priključak (konekcija) za struju, kako bi isporučili električnu energiju kameri koja bi trebala raditi.

Ako je kamera omogućava povezivanje putem PoE, potrebno je uspostaviti samo jednu mrežnu vezu jer će ona dobivati i električnu energiju iz tog kabela.

Osim korištenja za kamere, pomoću PoE switcha je moguće spajanje i ostalih uređaja u istom sustavu.

Zašto koristiti PoE?
PoE donosi mnoge prednosti u montaži, kao što su:

  • Ušteda vremena i troškova – smanjenjem vremena i troškova instalacije kabela za napajanje električnom energijom. Mrežni kabeli ne zahtijevaju kvalificiranog električara da bi ih mogli smjestiti i mogu se nalaziti bilo gdje.
  • Fleksibilnost – bez spajanja na električnu utičnicu, uređaji kao što su IP kamere i bežične pristupne točke mogu biti smještene gdje god su najpotrebnije i lako se premještaju ukoliko je potrebno.
  • Sigurnost – isporuka PoE-a je inteligentna i dizajnirana je za zaštitu mrežne opreme od preopterećenja, slabog napajanja ili pogrešne instalacije.
  • Pouzdanost – PoE napajanje dolazi iz središnjeg izvora, a ne iz skupnih zidnih adaptera. Može ga se podupirati s neprekidnim napajanjem ili kontrolirati kako bi se uređaji lako onemogućili ili resetirali.
  • Skalabilnost – postojanje struje na mreži znači da je montaža i distribucija mrežnih veza jednostavna i učinkovita.

U sustavima za videonadzor PoE switch se najviše koristi za IP kamere. PoE je danas sveprisutan na mrežnim videonadzornim kamerama, gdje omogućuje brzo uvođenje i jednostavno repozicioniranje.

PoE injektor

PoE injektor se koristi za spajanje mrežnog uređanja koji ima PoE opciju s uređajem koji nema PoE opciju.

U sustavima za video nadzor tako možete, primjerice, povezati nadzornu kameru koja ima PoE opciju s napajanjem za struju i mrežnim switchem. Na taj način PoE injektor služi kao posrednik između kamere koja ima PoE opciju te mrežnog switcha i napajanja koji ga nemaju.

PoE injektor je jednostavan za korištenje i lako ga je dodati postojećoj mreži.

Prilikom kupnje PoE injektora važno je voditi računa o voltaži kako bi bila odgovarajuća za uređaje koji se planiraju povezati putem njega.

Provjerite u nastavku našu ponudu mrežnih switcheva, PoE switcheva i PoE injektora koji se mogu koristiti u sustavima za videonadzor.

Prikazujemo 1–12 od 14 rezultata

Ljudi su stavili svoje povjerenje u HikVision sustave, što je s tobom?